Introductie in het Racen

huurseat

Wie droomt er nou niet van om eens zelf op een circuit te rijden? Okay, kijken naar autoraces is leuk, maar zelf leren racen door de beroemde Tarzanbocht is pas echt gaaf! Verslavend zelfs!

Wat kost dat wel niet?

Nou, voor het geld hoef je het niet te laten. Kijk maar eens op www.z-a-c.nl en zie hoe je met een 15 jaar oude Volvo 340 of BMW 325i al een enorme hoop race-lol kunt beleven! Voor ieder budget is er wel een raceklasse maar er zijn dus ook klasses waar je echt geen sponsor voor nodig hebt.

Heb ik wel talent?

Onzin. Echt iedereen kan leren racen! Het maakt niet uit of je jong of oud, man of vrouw, arm of rijk bent. Denk maar aan snelle dames als Sandra van der Sloot, Paulien Zwart of Gaby Uljee! Succesvolle jonge pupillen als Jeroen Bleekemolen, Tom Coronel, Rory Bertram, Paul Meijer, Junior Strous en Yelmer Buurman zijn al begonnen toen ze zelfs nog geen rijbewijs hadden! Je hoeft dus geen talent te hebben om te leren racen. Maar, talent helpt natuurlijk wel om de races vooraan te eindigen!

introductie1

Racelicentie

Je race-rijbewijs dus! Zonder racelicentie valt er maar weinig te racen. Onder andere RSZ geeft een volledige opleiding (inclusief theorielessen) op Circuit Park Zandvoort. Maar ook op TT Circuit Assen en Circuit Zolder zijn opleidingen te volgen. Je examen doe je bij de KNAF, de Nederlandse autosportbond. Pas als je bij de KNAF slaagt voor je theorie- en praktijkexamen krijg je een racelicentie. Maar dan ben je nog geen succesvolle autocoureur, daarvoor moet je echt veel rijden, veel circuitkilometers afleggen dus! Een cursus is dan ook echt aan te bevelen.

De Auto

Iedere standaard auto is in principe geschikt om mee op een circuit te rijden. Zolang er maar niet teveel geluid geproduceerd wordt en er twee stoelen en veiligheidsgordels aanwezig zijn. Je kunt dus een cursus volgen met je eigen auto, maar… ach, de nadelen hoeven we je eigenlijk niet uit te leggen. Gaat ie stuk dan sta je zelf te sleutelen en mis je een deel van de cursus. Rij je schade dan komt dat voor je eigen rekening want de meeste verzekeringen dekken jouw circuit escapades niet. Een auto huren is dus wel zo verstandig. SP-support heeft volop keuze uit zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Allemaal voorzien van kuipstoel, 6 punts gordels en rolkooi. Wel zo veilig!

Tot slot…

Als je die licentie dan hebt dan begint het echte werk! En ook dan is SP-support een goede keuze. Je kunt raceauto’s huren of je eigen raceauto laten “runnen”. Merk en type maakt weinig uit. SP-support “runt” momenteel Renault Clio’s en Megane’s, BMW, Seat, Opel én Alfa Romeo. Maar ook ander merken zijn welkom. Alles wordt voor je geregeld. Je hoeft alleen naar het circuit te rijden en je overall aan te doen… je auto staat startklaar.
Kijk voor een overzicht van de auto’s van SP Support in het wagenpark.